JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Vägen svänger åt vänster, men neuronnätet tror höger och rekommenderar bilen att köra in i vägräcket. Det är ett av de dramatiska fel som forskare identifierat i state-of-the-art-neuronnät för självkörande bilar.

Felet som nämns ovan finns i Nvidias självkörningsplattform Nvidia Dave-2, men forskarna har undersökt femton aktuella neuronnät och hittat tusentals fel.

– Den existerande självkörningstekniken – i alla fall för de djupa neuronnät vi testat  – är inte vidare säker, särskilt när det gäller ovanliga extremfall, säger Suman Jana, en av forskarna, till Elektroniktidningen.

Är det ett teoretiskt eller praktiskt problem ni sätter fingret på?

– Felen vi hittat är reella praktiska problem, med dödliga konsekvenser. Den viktigaste lärdomen, tror jag, är att det finns mycket jobb kvar att göra innan självkörande bilar är säkra och kan tas i bruk.

Vänstersvängen som tolkas som en högersväng är en lite mörkare version av en bild som tolkas korrekt. Se bilden ovan! 

Att forskarna så snabbt kunnat hitta tusentals fel, beror på att de tagit fram ett nytt verktyg, Deepexplore.  De kommer att presentera det på söndag i Shanghai på konferensen Sosp (ACM Symposium on Operating Systems Principles).

Neuronnätsalgoritmer har de senaste åren revolutionerat maskinernas förmåga att identifiera föremål i bilder. I flera standardtester har de numera en prestanda som är i nivå med eller överträffar en människas resultat på samma data.

Problemet är att algoritmerna är svarta lådor – det är omöjligt att testa deras beteende fullt ut för alla teoretiskt tänkbara indata.  En spännande utmaning som sysselsätter många AI-forskare just nu är att lysa upp hörnen i dessa svarta lådor för att förstå mer om hur de arbetar och kunna försäkra sig om att det är pålitliga.

Deepxplore släpps nu som öppen källkod. De femton nät som testats är nät för identifiering av trafikbilder, virus i pdf-filer och virus i Android-appar.   

Forskarna kommer från Lehigh University och Columbia University. 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)