JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk batterifabrik jagar kapital

I början av juli blev det klart att svenska Northvolt går vidare med Västerås och Skellefteå i processen att etablera en storskalig batterifabrik. Nu har jobbet med att övertyga investerare att satsa pengar tagit vid. Enligt Bloomberg ska företagsledningen försöka attrahera 100 miljoner euro, knappt en miljard kronor, under hösten.

Länge låg fokus på vilka orter som skulle vinna kampen om Europas största batterifabrik.

Intresset för att få bygga en anläggning för storskalig tillverkning av litium-jon-batterier har varit enormt bland kommuner i Norden. Uppåt 40 kom in med förslag och Northvolt frågade ut 20. I april avslöjade företaget att åtta orter i Sverige och två i Finland valts ut för en eventuell etablering av den nya fabriken.

Den 4 juli blev det klart att företaget valt ut att gå vidare med Västerås och Skellefteå.

Peter Carlsson, som tidigare bland annat har varit logistikchef på Tesla, leder projektet. Närmast måste finansieringen säkerställas. En första finansieringsrunda är planerad att stänga under hösten. När den är avslutad kan företaget ha skrapat ihop runt 960 miljoner kronor, enligt Bloomberg.

I första hand ska företaget uppvakta potentiella kunder, exempelvis biltillverkare, liksom energi- och industriföretag. Redan idag finns finansiärer inom detta gebit, exempelvis Vattenfall som hittills gått in med fem miljoner kronor. Andra som gått in med pengar i projektet är Stena, Energimyndigheten, Vinnova och EU.

Batterifabriken kommer att få en kapacitet på 32 GWh per år och väntas kosta totalt cirka 4 miljarder euro.

Planen är att det första spadtaget ska tas nästa år, i Västerås eller Skellefteå. Förhoppningen är sedan att kunna leverera de första batterierna mot slutet av 2020 och att fabriken ska vara i full drift om sex år.

För att nå hela vägen kommer det att bli ytterligare investeringsrundor.

I en andra runda blir målet att attrahera mellan 1,2 och 1,4 miljarder euro – pengar som behövs för att bygga den första fasen av fabriken. Kapaciteten blir därmed 8 GWh/år, vilket ska motsvara 400 miljoner battericeller.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)