JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Unga talanger redo utmana Moores lag

Grafen kan komma att bli alternativet till de allt finare processgeometrier som dagens elektronikindustri kämpar med för att nå än högre datatrafik. Det menar forskare på Chalmers som arrangerar Graphene Study; en grafenskola för ett 60-tal unga forskare från hela världen. Här – tre mil öster om Göteborg – diskuteras just nu grafens potential inom elektronik i terahertzbandet.

Det tvådimensionella materialet grafen är det tunnaste och starkaste materialet, med de bästa värmeledande och elektriskt ledande egenskaper som man känner till. Den höga ledningsförmågan innebär att elektronerna rör sig mycket fortare i grafen än i de flesta halvledande material som används idag.

Andrei Vorobiev

– Tack vare det kan vi komma åt de höga frekvenser som terahertzvågorna rör sig i. Datakommunikationen blir då dels upp till tio gånger snabbare och kan dels överföra mycket större datamängder än vad som idag är möjligt, säger Andrei Vorobiev på Chalmers.

Andrei Vorobiev är forskare på Chalmers, vid institutionen för Mikroteknologi och nanovetenskap, och en av flera grafenexperter som föreläser för de unga forskare och doktorander som deltar på Graphene Study.

Forskarna på Chalmers var först i världen med att visa att en grafenbaserad transistor kunde ta emot och omvandla terahertzvågor, som i frekvens ligger mitt emellan mikrovågor och infrarött ljus.

Årets forskarskola fokuserar på tillämpningar för grafen. Genom att materialet är flexibelt öppnar det enligt forskarna dessutom dörren till nya användningsområden. Ett exempel är smarta vardagsföremål som både kräver snabb Internetöverföring och små lättintegrerade antenner och sensorer, som exempelvis kan fästas direkt på kroppen.

– Ett annat område där vi ser stor potential är säkerhetsskanning på till exempel flygplatser. Genom att en grafenbaserad terahertz-skanner är böjbar får man en mycket bättre upplösning och kan utvinna mer information än om skannerns yta är platt, säger Andrei Vorobiev.

Det är EU:s Chalmersledda jättesatsning Graphene Flagship som anordnar forskarskolan, som i år alltså hålls på hemmaplan strax utanför Göteborg.

Är du nyfiken på Chalmers resultat kring en grafenbaserad transistor som kan ta emot och omvandla terahertzvågor? Här kan du hitta artikeln ”A 185–215-GHz Subharmonic Resistive Graphene FET Integrated Mixer on Silicon”, publicerad i tidskriften IEEE Transactions on Microwave Theory and Techniques (länk).
 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)