JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Apple och Nokia sluter för andra gången fred i en konflikt som startade 2009. Kriget blossade upp i julas när ett fredsavtal från 2012 löpte ut.

Fredsvillkoren denna gång innebär att Apple gör en kontantbetalning till Nokia och tecknar en ny licens. Inkomsterna för detta kommer att börja kunna identifieras i Nokias andra kvartalsrapport i år.

Inte nog med det, utan Apple och Nokia ska dessutom börja samarbeta. 

Att göra saker tillsammans är en metod som professionella terapeuter i andra sammanhang använder som strategi för konfliktbearbetning. Tiden får utvisa hur länge de två kan hålla sams. 

Nokia kommer att tillhandahålla Apple vissa ”produkter och tjänster inom nätinfrastruktur”. Apple å sin sida kommer att plocka in Nokias wearable health sina butiker, ett sortiment som Nokia äger efter ett uppköp av franska Withings för ett år sedan.

Apple plockade undan Withings från sina butiker i julas efter att Nokia stämt Apple för intrång i 32 patent. Apple anklagade Nokia för att bete sig som rena rama patenttrollet.

Men konflikten har nu falnat efter bara ett halvår och Apple och Nokia utforskar möjligheten till ytterligare samarbeten inom digital health.

Terapeuten nickar säkert tyst instämmande åt att Nokias och Apples styrelser planerar regelbundna möten för att försäkra sig om att samarbetet flyter effektivt och är meningsfullt.

De inleder samarbetet med ett gemensamt pressmeddelande.

– Det här är ett betydelsefullt avtal mellan Nokia och Apple.  Det förvandlar vår relation med Apple från motståndare i rättssalen till affärspartners, säger Nokias chefsjurist Maria Varsellona

– Vi är mycket nöjda med hur konflikten fick sin upplösning och vi ser fram emot att får utöka våra affärsrelationer med Nokia, säger Apples COO Jeff Williams.

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)