JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekordsolkraftverk producerar olja

Världens största solkraftverk – en gigawatt – tas i bruk nästa år och har en enda uppgift: att mjuka upp olja för att göra den lättare att pumpa upp.

Tre kvadratkilometer solfångare vid oljefältet Amal i södra Oman ska koka vatten till ånga som ska tryckas ner i borrhål. 

Nya oljefynd blir allt färre. Som kompensation kramas mer olja ur befintliga källor. En av metoderna är värma oljan med tryckkokat vatten. 

Idag kokas vattnet med naturgas, men sedan 2011 finns ett fåtal anläggningar som istället använder solkoncentratorer. I Kalifornien finns den största, på 29 MW.

Nu byggs i södra Oman en solkoncentrator på 300 hektar som ska producera en gigawatt värme. Det kan jämföras med dagens största termiska solkraftverk som genererar 200 MW elektricitet.

Enligt byggaren, kaliforniska Glasspoint, är priset på 5,5 miljarder kronor betydligt lägre än vad dagens naturgaslösningar kostar. En orsak är att konstruktionen är enkel. I huvudsak består den av konkava speglar och vattenrör. Koncentratorerna är inbyggda i 36 glashus för att skydda från sand. 

Bytet från naturgas till sol sparar koldioxidutsläpp på 300 000 ton årligen, motsvarande 63 000 bilars utsläpp. Enligt Glasspoints analys kan tekniken hjälpa oljeländer att sänka sina CO2-utsläpp. Omvandlad till elektricitet skulle naturgasen kunna ge elektricitet till 200 000 hushåll.

Anläggningen heter Miraah, ”spegel”. När den är klar år 2017 kommer den att generera 6000 ton vattenånga om dagen.

Uppvärmning är den vanligaste metod som idag används för att pressa ut de sista oljedropparna ur marken, så kallad Enhanced oil recovery (EOR). Det är vanligare än den omdiskuterade metoden spräckning. 

År 2014 var EOR-marknaden värd en halv biljon kronor och den beräknas vara värd två biljoner kronor år 2020. Glasspoint hoppas få kunder i Kuwait, där det enligt Glasspoint finns en marknad på 10 GW för termisk EOR.  

Solkraftverket i Oman tycks komma att få vara störst i världen fram till år 2021, då Nevada får ett ”riktigt” solkraftverk på två gigawatt. Det kommer att leverera elektricitet till Kalifornien och kommer bland annat att ha ett energilager på 20 GWh.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)