JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konceptbil med trådlös batteristyrning

ELECTRONICA Det tar bara 18 minuter att ladda de vätskekylda och trådlöst styrda batterierna i halvledarbolaget Linears ombyggda elbil som var blickfånget i företagets monter på Electronica.

Tillsammans med konsultbolaget Lion Smart och batteritillverkaren Kreisel Electric har Linear tagit ett exemplar av elbilen BMW i3 och bytt batterierna till Kreisels vätskekylda litiumjonbatterier. Vätskan kan också värma batterierna om yttertemperaturen så kräver. Batterierna trivs bäst i en temperatur på 30°C. 

Kablarna för styrning av batterierna har bytts mot trådlös meshteknik på 2,4 GHz utvecklad av Dust Networks som Linear köpte 2011. Dessutom används den egna kretsen LTC6811 för batteriövervakningen.

Enligt Linear blir lösningen billigare, enklare och lättare plus att den ger större frihet att placera batterierna.

Resultatet har blivit en konceptbil med betydligt längre räckvidd är originalet som dessutom kan laddas snabbare. Enligt Linear går det att ladda batterierna till 80 procent på bara 18 minuter. Batteribanken med 18 650 celler på 55 kWh vilket ger en räckvidd på över 400 km.

Bilen är inte tänkt att börja tillverkas utan ska ses som ett exempel på vad som går att göra med trådlös kommunikation och avancerad batteriteknik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)