JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppsalas neutronkanon går i graven

Uppsalas neutronkanon går i graven

När The Svedberglabbet i Uppsala stängs förlorar Sverige den största anläggningen för att testa strålningshärdighet hos elektronik. Industrin är upprörd men staten vill inte rädda anläggningen, skriver Dagens Industri.

The Svedberglabbet eller TSL har i första hand använts för att behandla cancerpatienter, test av elektronik inklusive hela fordon har varit en bisyssla. Sedan den medicinska delen flyttades till den nya Skandionkliniken i fjol ser universitet ingen anledning att driva verksamheten vidare, den faller utanför ramen för vad universitet ska syssla med. Avvecklingen startade den 1 juli.

Om en neutron får in en direktträff på en minnescell kan innehållet ändra logisk nivå. Det uppstår ett så kallat mjukt fel. Problemet är störst i rymd- och flygindustrin eftersom problemet ökar med höjden över jordens yta. Exempelvis är strålningen på marknivå strålningen cirka 20 neutroner per timme och kvadratcentimeter vilket är 300 gånger lägre än på normal flyghöjd.

– Risken för att det blir fel i elektroniken ökar med ökad användning så behovet av tester kommer att växa, säger Thomas Granlund, strålningsexpert på Saab Aeronautics, till DI.

Förutom försvarskoncernen Saab har bland annat biltillverkaren Volvo, Cisco, Infineon och Fuji använt labbet för tester.

När nedläggningsbeslutet blev känt uppvaktade ett antal kunder näringsdepartementet som hänvisade till Rise, statens ägarbolag för forskningsinstitut som dock anser att det saknas ekonomiska förutsättningar att driva verksamheten vidare, något som motsägs av föreståndaren på TSL Elin Hellbeck.

– Industrin har alltid burit sina kostnader, men eftersom behandling av patienter har prioriterats har vi inte kunnat ta in fler. Nu har vi redan så många förfrågningar att vi skulle kunna fylla verksamheten och gå runt med intäkter på runt 10 miljoner kronor per år.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)