JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel lägger 420 miljoner på kvantdatorforskning

Intel lägger 420 miljoner på kvantdatorforskning

Delfts tekniska universitet och forskningsorganisationen TNO, får 420 miljoner kronor av Intel för forskning i kvantdatorteknik. Dessutom bidrar Intel med egna ”betydande" ingenjörsresurser och teknikstöd.
Lågtemperaturelektronik är en av de kompetenser som Intel säger sig ta med till samarbetet, som sträcker sig över tio år.

Enligt Intels vd Brian Krzanich är kvantberäkningar ett av de områden som ser mest lovande ut när det gäller företagets egen grundforskning. Han säger att fullt fungerande kvantdatorer ligger ”minst ett dussin år” in i framtiden.

Idén om kvantdatorer föddes på 80-talet. Forskare hoppas att märkliga kvantmekaniska fenomen som superposition och sammanflätning ska kunna utnyttjas för att bygga datorer som är kraftfullare än konventionell datorteknik någonsin skulle kunna bli.

Man brukar beskriva det som att dagens datorer gör beräkningar på bitar som kan vara ett eller noll, medan kvantdatorer gör beräkningar på kvantbitar, som i någon mening är både är ett och noll samtidigt och därmed i någon mening kan utföra beräkningar på båda värdena parallellt.
 
Intels intresse i tekniken ligger i att addera nya funktioner till morgondagens superdatorer. Enligt Brian Krzanich ligger nyckeln till utveckling inom området i samarbete mellan forskning och industri av just det här slaget – mellan elektronikexpertis och expertis i avancerad fysik.

BILD: Clemens Adolphs
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)