JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gotlands elnät blir smartare
Moderniseringen av elnätet på Gotland rullar nu vidare till etapp 2. Nya installationer ska ge ett "självläkande" nät som kan ge minskad avbrottstid till kunderna.
Smart Grid Gotland är ett utvecklingsprojekt som ska visa hur det är möjligt att modernisera ett befintligt elnät för att kunna ansluta större mängder förnybar energi med bevarad eller förbättrad elkvalitet. Projektet drivs av Vattenfall, ABB, Gotlands Energi AB, Svenska Kraftnät, Schneider Electric och KTH.

Det finns tre delprojekt – vindkraftsintegration, elkvalitet och marknadstest - och har en gemensam utvecklingsplattform som ska förse delprojekten med tekniska installationer som smarta mätare, energilager och informations- och övervakningssystem.

Energimyndigheten är med som finansiär och samarbetspartner och har hittills satsat 25,5 miljoner kronor i projektstöd till Gotlands Energi för förstudie och för etapp 1.

Nu lägger Energimyndigheten upp ytterligare 15 miljoner kronor för etapp 2.

I den andra etappen ska Gotlands Energi bygga om det existerande landsbygdselnätet för att åstadkomma ett elnät som automatiskt kan delas in i sektioner med hjälp av data från nätet och information från skyddsutrustning.

På så vis vill man kunna lokalisera och isolera fel i nätet. Genom automatisk omkoppling i nätet kan elen sen ta andra vägar för att så få användare som möjligt ska drabbas av elavbrott.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)