JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norge intresserat av svenskt solcellsmaterial

Norge intresserat av svenskt solcellsmaterial

Det norska forskningsinstitutet Sintef har fått upp ögonen för Linköpingsforskaren Mikael Syväjärvis nya solcellskoncept baserat på kubisk kiselkarbid.
– Vi blev väldigt exalterade när vi fick höra om materialet, säger Ole Martin Lövvik på Sintef.

Mikael Syväjärvi beskriver i ett pressmeddelande på måndagen hur det nya materialet skapats.

– Genom att tillföra vissa ämnen till kubisk kiselkarbid kan man få ett högeffektivt solcellsmaterial. Kubisk kiselkarbid är en variant av kiselkarbid som är extremt svår att framställa. Men samtidigt passar kubisk kiselkarbid som dopas med bor perfekt i en teoretisk modell för ett material som kan fånga upp stora delar av solljuset, skriver Mikael Syväjärvi.

Han säger att det kubisk kiselkarbid är ett fascinerande material, men att det återstår en hel del att göra.

– Det är ett nytt forskningsområde och det är roligt att Norge intresserar sig för ett samarbete eftersom det finns mycket erfarenhet av både solceller och kiselkarbid i Norge, säger Mikael Syväjärvi.

Tidigare har forskningsgruppen vid Linköpings universitet utvecklat en metod för att få ljusbildande kiselkarbid till en ny typ av vit solcell med rent vitt ljus och utan jordartsmetaller. Då använde man hexagonal kiselkarbid.

Den nya materialet kubisk kiselkarbid är dock extremt svårt att framställa.

Finansieringen från Norges Forskningsråd kommer genom programmet Energi X, som är ett tioårigt program som ska ge ny kunskap som främjar en långsiktig omställning av energisystemet.

Det fyraåriga solcellsprojektet är ett av fyra som valts ut bland totalt 49 antagna ansökningar och finansieras med 7 miljoner norska kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)