JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST-Ericsson: Stort åtgärdsprogram inom två veckor
Före slutet av mars kommer förlusttyngda ST-Ericssons nya vd Didier Lamouche att lägga fram ett stort sparpaket som enligt nyhetsbyrån Reuters syftar till att få bolaget på rätt köl för att sedan kunna sälja det. Bland potentiella spekulanter nämns AMD, Nvidia, Intel och Texas Instruments.
De källor Reuters pratat med tror dock inte på en snabb affär. En köpare vill först se att företaget minskar förlusterna.

Det var i december i fjol som Lamouche gick in som vd och därefter har delar av ledningen bytts ut, bland annat har svensken Jörgen Lantto, som var teknikchef, gått tillbaka till Ericsson. Någon ersättare har ännu inte utsetts.

ST-Ericsson har drabbats hårt av Nokias och Sony-Ericssons kräftgång. Företaget har inte lyckats kompensera med nya kunder i någon större utsträckning varför förlusterna sedan starten 2009 vuxit till 2 miljarder dollar. Didier Lamouche såg inte heller någon snabb vändning när rapporten för 2011 nyligen presenterades.

ST-Ericsson har dock förnyat produktportföljen och mobilplattformen Novathor konkurrerar direkt med marknadsledande Snapdragon från Qualcomm.

Men en eventuell affär är inte okomplicerad. Ericsson sitter på de värdefulla patenten och försäljningen av Sony Ericsson visar att företaget inte släpper dem billigt.

ST-Ericsson har också designat kretsar för ST:s effektsnåla FDSOI-process (fully depleted SOI). Den typen av process brukar anses som dyr, bland annat har Intel varit en ihärdig motståndare till tekniken, men ST-Ericsson berättade nyligen att företaget under året kommer att leverera provkretsar till intresserade kunder för utvärdering.

– Det är en tidsfråga – antingen köper STMicro ut Ericssons halva eller så kommer bolaget att säljas till en tredje part, säger Nordeas analytiker Sami Sarkamies till Reuters.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)