JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 56 miljoner till 51 företag
Pulsade lasrar för miljömätningar, fibergitter för framtida optonät och kostnadseffektiva kretsar för millimetervågor. Det är några av projekten som finansieras i den senaste omgången av Vinnovaprogrammet Forska & Väx. Totalt får 51 svenska småföretag bidrag i miljonklassen för att utveckla nya produkter.
Tanken med Vinnovas finansiering genom Forska & Väx är att små och medelstora företag ska har råd att satsa lite extra på forskning och utveckling, något som antas öka företagens konkurrenskraft och därmed bidra till tillväxten här i landet.

Bland företagen som får stöd denna gång finns Proximion, som får 500 000 kronor för att utveckla fibergitter för framtidens nätverk (se länk).

Andra intressanta företag som är med i bidragsskörden är Cobolt, som utvecklar kompakta pulsade lasrar för avancerad bioanalys och miljömätningar, HiNation, vars teknik ger bättre ljus och laddning med solenergi för krisberedskap och räddningsinsatser, Syntronic, som utvecklar detektor för signalidentifiering inom kognitiv radio, och Gotmic som skapar högintegrerade MMIC-kretsar för frekvensbandet mellan 71 GHz till 86 GHz.

Syntronic får mest, hela 2,5 miljoner kronor. Cobolt får 1,4 miljoner kronor, Gotmic får lite drygt 1,23 miljoner, medan HiNation får 500 000 kronor, likt Proximion.

Även Linköpingsföretaget Cybaero, som utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar för övervakningsuppdrag, står med på Vinnovas avlöningslista denna gång. Företaget får 1,3 miljoner för att utveckla ett system för effektiv krishantering och räddningsinsatser. Likaså får Lundabolaget Lyyn, känt för sina bildförbättringsalgoritmer, 544 000 kronor för att förbättra sikten för högupplöst video i realtid.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)