JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lund nära nanoinkubator
Lunds universitet står i begrepp att starta en inkubator för företag inom nanoteknik. Ombyggnadsplaner för ett hus finns färdiga, och flera bolag inom Qunano-sfären har gett besked att de gärna vill flytta in, skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Namnet blir Nanovationshuset, och ska enligt planerna ligga intill det redan existerande Lund Nano Lab. Där finns en byggnad på 800 kvadratmeter som projektgruppen tagit fram ritningar för ombyggnad till kontor och labb. Målet är att locka såväl etablerade som nystartade företag, liksom forskare och studenter. Lund har ett civilingenjörsprogram i nanoteknik.

– Tanken är både att erbjuda bättre möjligheter för de forskningsbolag som är på väg att bli industriella så att de stannar i regionen, och för studenter att testa idéer och få hjälp från erfarna nanoforskare, säger professor Lars Montelius på Nanometerkonsortiet till Rapidus.

Ombyggnaden väntas kosta 22 miljoner kronor, vilket enligt planen ska bekostas av universitetet, Lunds kommun och Region Skåne. Än är dock inga investeringsbeslut fattade, men projektgruppen väntar sig ett positivt besked från universitetet under oktober, och tror att de andra finansiärerna därefter följer med.

Solcellsbolaget Sol Voltaics och lysdiodsföretaget Glo, som ingår i Qunano-gruppen, har enligt Rapidus sagt att de gärna flyttar in i byggnaden. De får då stå för kostnader för sin egen labbutrustning, en investering på mellan 10 och 20 miljoner kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)