JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en liten elektroosmotisk pump som i framtiden kan hjälpa till att enkelt ställa komplicerade diagnoser i hemmet. En elektriskt ledande plast är en central del av lösningen.
Nathaniel Robinson, fysikforskare vid Linköpings universitet, och doktoranden Per Erlandsson har gemensamt utvecklat en elektroosmotisk pump som de menar kan göra att komplicerade diagnoser i framtiden blir lika enkla att utföra som ett graviditetstest.

Basen i ett test utgörs av en mängd små provrör som innehåller reagens för olika sjukdomsmarkörer, ett så kallat lab-on-a-chip. Provet – som kan vara blod, urin eller saliv – pumpas med en elektrisk ström från rör till rör.

Hittills har elektroosmotiska pumpar inte slagit igenom i medicinska tillämpningar eftersom metallelektroder skapar problem med gasbubblor som bildar syror och baser. Dessa kan dels förstöra celler, proteiner och andra molekyler i provet, dels skada själva chipet.

– Flera olika metoder att undvika komplikationerna med metallelektroder har föreslagits i vetenskapliga artiklar. Vi har i stället gjort oss av med grundproblemet – att vätskan elektrolyseras, förklarar Per Erlandsson, som konstruerat den nya pumpen, i ett pressmeddelande

Linköpingforskarnas lösning har istället varit att bygga en pump vars elektroder är täckta med en elektriskt ledande plast, varvid de klassiska biverkningarna inte uppstår. Andra fördelar med pumpen är att den kan användas om och om igen och även drivas med vanliga batterier.

Tekniken är patentsökt och presenteras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Electrophoresis (se länk).
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)