JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världsrekord för solceller
Amerikanska forskare har satt världsrekord i solcellseffektvitet med en cell som konverterar 40,8 procent av det inkommande ljuset till elektricitet.
Den nya solcellen togs fram på amerikanska Department of Energy´s National Renewable Energy Laboratory, NREL. Cellen kallas ”inverted metamorphic triple-junction” där ordet metamorphic innebär att atomerna inte linjerar som i vanliga material. Effekten på 40,8 procent mättes upp under koncentrerat ljus motsvarande 326 solar, där en sol innebär den mängd ljus som träffar jorden en solig dag.

Den förra världsrekordhållaren, som också var framtagen på NREL, använde germaniumskikt som bottenförbindelse på utrustningen. Solcellen fick växa upprätt och blev stel, tung och tjock. Den nya solcellen använder sig av högenergimaterial med kvalitetskristaller, främst vid de övre lagren där mest effekt produceras. Gallium-indium-fosfid och gallium-indium-arsenid delar upp solljusets spektrum i tre lika stora delar som absorberas av cellens tre förbindelser för att få högre effektivitet. Detta görs genom att låta solcellen växa på ett gallium-arsenid-skikt, vända på det, och sedan ta bort skiktet. Detta reducerar enligt forskarna kostnaden och gör att resultatet blir väldigt tunt och lätt och dessutom lovar billig produktion.

Ett möjligt användningsområde för den nya solcellen är att driva rymdfarkoster och utrustning ombord genom att möjligtvis infoga solcellen i satellitens hölje eller veckla ut en typ av markis. En annan marknad är användningen av solenergi på jorden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)