JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japan ökar litium-jonproduktionen
Med hjälp av investeringar på 15 miljarder kronor ska de tre japanska batterijättarna Sony, Matsushita och Sanyo öka sin produktion av litium-jonbatterier med 75 procent, till totalt 239 miljoner celler i månaden.
Fjolåret var mörkt för flera japanska batterijättar, bland annat på grund av problem med överhettning i mobiler och bärbara pc som resulterade i återkallelser av miljoner battericeller från bland andra Nokia, Dell och Apple. Det hindrar inte tillverkarna att tro på en ljus framtid, inte minst då litium-jonceller väntas bli en huvudkomponent i framtida el- och elhybridbilar.

Tre av de största tillverkarna, japanska Sony, Matsushita och Sanyo, har alla den senaste månaden meddelat att de kommer att öka investeringarna rejält i produktionskapacitet. Sony investerar 2,2 miljarder kronor i sina fabriker i Japan, Singapore och Kina, vilket ska öka företagets produktion från dagens 41 miljoner celler i månaden till 74 miljoner celler i månaden år 2010. Företaget säger också att detta ska ses som en första fas i en längre investeringscykel.

Matsushita, som idag är en betydligt mindre producent än Sony, har anslagit 5,6 miljarder kronor till en helt ny fabrik i japanska Osaka, som ska öka produktionen från dagens 25 till omkring 75 miljoner celler i månaden.

Mest av alla investerar Sanyo. Drygt 7 miljarder kronor ska öka det företagets produktion från 70 till 90 miljoner celler i månaden.

I alla tre investeringarna ingår en andel forskning och utveckling. Allt enligt Electronic News.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)