JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Genom att analysera lågfrekvent ljud från infraljudsmikrofoner, seismografer och magnetometrar går det att skilja meteoritnedslag från jordbävningar. Hur det går till i praktiken är ämnet för en doktorsavhandling från högskolan i Gävle.
Genom att förbehandla infraljudsignaler från mikrofoner, seismografer och magnetomertrar går det att klassificera och identifiera olika typer av händelser, som exempelvis meteoritnedslag, jordbävningar och tsunamis. Hur förbehandlingen ska göras är vad forskaren José Chilo disputerat på inom elektronik, med avhandlingen "Feature Extraction for Low-Frequency Signal Classification". Forskningen har ägt rum vid högskolan i Gävle, men avhandlingen presenterades i Stockholm igår.

Infraljudssignaler är vad FN använder för att övervaka provstoppsavtalet för kärnvapen. I Sverige finns ett nätverk av infraljudsmikrofoner som i realtid visar signaler från tre stationer i landet, se länk.

Infraljud, på frekvenser mellan 1 och 10 Hz, kan färdas hundratals mil genom jordskorpan och kan förutom jordbävningar och meteoritnedslag identifiera sådant som raketstarter, kärnvapentester och tsunamis.
ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)