JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första RoHS-inspektionerna i sikte
Inom en till två månader kan de första RoHS-inspektionerna vara slutförda. Det har då gått nästan två år sedan RoHS-direktivet infördes i svensk lagstiftning den 1 juli 2006.

Kemikalieinspektionen, KemI, har tagit in ett antal produkter för att kontrollera om de uppfyller RoHS-direktivet. Myndigheten har dock ännu inte bestämt sig för kravnivåerna när det gäller vilken dokumentation som måste finnas.

- Vi håller på att diskutera internt och kommer att ha de första besluten inom en till två månader, säger Karin Thorán som är chef för inspektionsverksamheten på Kemikalieinspektionen.

Hon vill inte säga vilka produktgrupper det handlar om eller hur många de är.

Till sommaren ska KemI jämföra resultaten med sina nordiska kollegor för att bedömningarna ska bli så lika som möjligt.

KemI, började redan hösten 2006 att planera för hur RoHS-inspektionerna skulle gå till. Den ursprungliga tanken var att ha gemensamma riktlinjer för de nordiska länderna färdiga till hösten 2007.

Men så blev det inte. Beslutet om EU:s kemikalieförordning Reach kom i december 2006 och påverkade planeringen för 2007, inklusive arbetet med att ta fram riktlinjer för hur RoHS-inspektionerna ska gå till och vilka krav på dokumentation som ska gälla.

- Vi har fått satsa en hel del tid för att kompetensutveckla inför det kommande Reach-direktivet, säger Karin Thorán.

Trots att ansvaret för kontrollen av RoHS-direktivet landade på KemI:s bord fick myndigheten inga nya resurser för uppgiften. Arbetet med RoHS-direktivet kommer också att skilja sig från den normala verksamheten på KemI där man normalt tittar på kemiska produkter och enskilda ämnens väg in i varan, till exempel azofärger i textilier eller nickel i smycken.

För RoHS-direktivet måste man istället utgå från produkten och kontrollera de ämnen som är begränsade.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)