JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson visar LTE i praktiken
Världens första LTE-samtal, mellan LTE-terminaler, är ett av Ericssons dragplåster på mässan Mobile World Congress. Ericsson lanserar också en helt ny kompakt strömsnål basstation, kallad RBS 6000.

Med prototypterminaler från Ericsson Mobile Platforms och infrastruktur på väg ut på marknaden, visar Ericsson denna vecka i Barcelona att LTE - Long Term Evolution - fungerar i praktiken. Demonstrationerna går i datatakter upp till 160 Mbit/s.

Samtidigt lanserar Ericsson sin senaste radiobasstation, RBS 6000, stor som en mikrovågsugn. Den klarar allt från GSM via WCDMA med HSPA till LTE och är tänkt för leverans senare i år. Förutom den kompakta storleken - en fjärdedel av tidigare generationer - framhåller företaget dess strömsnålhet.

- Den drar mindre än hälften av våra tidigare generationer, säger Mikael Bäck, produktchef, på presskonferensen.

Pressreleasen berättar om energibesparingar på 20-65 procent gentemot tidigare Ericssonbasstationer. Men lika viktigt, enligt Bäck, är Ericssons helhetssyn på energibesparingar. Vd Carl-Henric Svanberg har ofta poängterat att energikostnaden är den största enskilda kostnadsposten för operatörerna, något företaget sålunda är under stor press att förändra.

- Solceller är ett sätt vi tror på, våra tornbaserade radiobasstationer där luften strömmar precis som i en skorsten och då minskar behovet av kylning är ett annat, säger Bäck.

Till den nya radiobasstationen hör också en distansenhet med enbart radiodel, som är omkring hälften så stor som den kompletta RBS 6000.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)