JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rambus vill ha terabyte på chipsen
En arkitektur som klarar total bandbredd på 1 Tbyte/s till kretsinterna minnen - det målet sätter nu minnesspecialisten Rambus upp. Företaget har utvecklat ett testkort som indikerar möjligheterna och lanserar nu idén i hopp om stöd från fler företag.
Behovet av minnesbandbredder upp till 1 Tbyte/s finns kanske inte idag. Men i takt med att grafiktillämpningar ökar i betydelse så är det inte långt kvar tills behovet är ett faktum, menar Rambus och pekar på att varje generation spelkonsoler använder 10 gånger mer bandbredd för sina DRAM än föregångaren, och idag är uppe i 50 Gbyte/s.

- Hade utvecklarna haft tillgång till mer bandbredd så hade de utnyttjat det. Så år 2010 är därför 1 Tbyte/s definitivt i linje med behoven, och då ska vi ha tekniken framme, säger Kevin Donnelly på Rambus.

Initiativet att gå till 1 Tbyte/s lanserades igår på Rambus utvecklarforum i Japan. Företaget bidrar själv med tre innovationer för att nå målet - 32-faldig datatakt, kommandotekniken Flexlink och minnesarkitekturen FDMA.

Med 32-faldig datatakt har Rambus i princip mångfaldigat den teknik som används för dubbel datatakt (DDR), till att nå 32 gånger klockhastigheten. Med en 533 MHz klocka innebär det en minnesbandbredd på 16 Gbit/s.

Ska minnesbandbredden ha någon poäng måste dock minnesstyrningen (memory controller) kommunicera med minnet i samma fart. Och här kommer Flexlink in. Tekniken ersätter den buss som normalt sköter kommando- och adresseringssignaler med ett tvåtråds punkt-till-punktgränssnitt. Tekniken som används är densamma som för 32-faldigandet av datatakten.

Med hjälp av Flexlink och den 32-faldiga datatakten föreslår Rambus också en ny arkitektur för fullt differentiella minnen, kallad FDMA.

- Den är mer robust och mer flexibel än dagens arkitekturer, hävdar Kevin Donnelly.

På utvecklarforumet visade Rambus ett testkort för tekniken med 16 Gbit/s minnesbandbredd. Kortet är försett med minnesstyrning för 4 x 8 kanaler, som kommunicerar med två RAM-matriser med 2 x 8 kanaler vardera, allt med hjälp av den 32-faldiga datatakten. Total minnesbandbredd för denna sektion är sålunda 1024 gånger klockfrekvensen, alltså 512 Gbit/s vid de 500 MHz som kortet klockas med.

- Terabytevisionen blir verklighet när 16 DRAM kan sitta på samma chips och kommunicera med 16 Gbit/s vardera över 4 byte breda bussar, säger Kevin Donnelly.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)