JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent och Alcatel går ihop?
Amerikanska Lucent och franska Alcatel diskuterar en fusion. Det framgår av ett pressmeddelande från företagen. Enligt analytiker kan det innebära ett långsiktigt hot mot Ericsson.
Nyheten att Lucent och Alcatel går i fusionstankar stod att läsa i dagens Wall Street Journal och New York Times, och konfirmerades av ett pressmeddelande från företagen. Enligt det sistnämnda är det dock enbart diskussioner än så länge, och inga konkreta planer. Påpekas bör att företagen förde liknande diskussioner för några år sedan, som inte ledde någonstans.

New York Times pekar ut Alcatel som köpare, och anger prislappen till 12,6 miljarder dollar. Wall Street Journal pratar om en fusion av jämlikar, värd 33 miljarder dollar. Som jämförelse är Ericsson på börsen värderat till drygt 60 miljarder dollar.

Lucent och Alcatel är två av Ericssons argaste konkurrenter. Analytikern Helena Nordman-Knutson på Öhman Fondkommission säger i en kommentar till Dagens Nyheter att en fusion på kort sikt skulle vara bra för Ericsson, eftersom ett sådant bolag skulle få fullt upp att överbrygga de interna kulturskillnaderna. När detta är överstökat kan dock de gemensamma styrkorna bli ett formidabelt hot mot Ericsson, framför allt inom fasta nät.

Lucent stärkte nyligen sin accessida genom att köpa konkursboet efter accessnätsbolaget Riverstone, i en auktion där man bjöd över Ericsson. Alcatel är världsledanden inom DSL och bredbandsaccess. På mobilsidan är dock Ericsson alltför överlägset för att ens ett fusionerat Alcatel-Lucent skulle bli ett hot. Lucent har visserligen en del stora amerikanska kunder som Sprint Nextel och Verizon Wireless, men det handlar om CDMA-teknik. I GSM-världen är Ericsson helt överlägset Lucent.




MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)