JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tv och dator på samma skärm
Snart kan datorn och tv:n förenas på riktigt. UDI heter lösningen som är en kommande digital gränssnittsstandard för stora displayer. Första versionen väntas vara klar innan nästa sommar.
Ledande tillverkare av datorer och konsumentelektronik har gått samman för att utveckla specifikationer för ett nytt gränssnitt till persondatorer som dessutom ska vara kompatibelt med HDTV-signaler. Gränssnittet har döpts till Unified Display Interface (UDI).

På pc-nivå är tanken är att UDI ska ersätta dagens analoga VGA-standard. VGA utvecklades ju redan för 18 år sedan, för skärmar med katodstrålerör, och är inte en bra teknik för dagens högupplösta LCD-skärmar.

Priset på LCD-skärmar kommer att kunna sänkas rejält genom att mycket elektronik, som exempelvis AD-omvandlare, kan uteslutas i framtiden, säger Les Chard, vd för HDMI Licensing LCC i en intervju med tidningen EE Times.

Förutom att UDI blir kompatibel med High Definition Multimedia Interface (HDMI), som är standarden för HDTV och andra avancerade skärmar i konsumentprodukter, ger den bakåtkompatibilitet till skärmar med videogränssnittet Digital Video Interface (DVI).

En speciell intressegrupp (SIG) har skapats för att ta fram specifikationerna till den nya standarden. Huvudmedlemmarna är Apple, Intel, LG Electronics, National Semiconductor, Samsung Electronics och Silicon Image. Dessutom medverkar kretstillverkarna Nvidia och Thine Electronics samt kabel- och kontakttillverkarna FCI, Foxconn Electronics och Jae Electronics i utvecklingsarbetet.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)