JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers leder EU mot billig mikrovåg
Chalmersprofessorn Spartak Gevorgian ska leda ett treårigt EU-projekt som ska ta fram ferroelektriska filmer för billig massproduktion av mikrovågskomponenter. Projektet, där även Ericsson deltar, har en budget på 4,1 miljoner euro.
Med så kallade nanostrukturerade multifunktionella ferroelektriska filmer går det att ta fram mikrovågskomponenter som är såväl mindre som strömsnålare och billigare än dagens komponenter. Komponenterna kan också göras avstämbara, för användning i exempelvis antenner.

En hel del arbete återstår dock innan dessa material är industriellt användbara. Professor Spartak Gevorgian vid Chalmers MC2-center ska nu leda EU-projektet Nanostar, inom ramen för det sjätte ramprogrammet, med målet att ta fram allt från teorier till tillverkningsprocesser och demonstratorer för tekniken. Till en början gäller det att minimera temperaturberoendet och förlusterna, och förbättra långtidsegenskaperna.

De ferroelektriska material som ingår i projektet är komplexa metalloxiddielektrika som bariumtitanat och strontiumtitanat, med hög dielektrisk genomsläpplighet.  Eftersom de dielektriska egenskaperna ändras med det elektriska fältet så går det i teorin att ta fram spänningsstyrda kapacitanser och i förlängningen en rad avstämbara komponenter.

- Vi kommer att ta fram demonstratorer för mikrovågskommunikation, men de kommer också att ha potentiell användning inom optoelektronik och för sensorer, säger Gevorgian i ett pressmeddelande.

Han nämner avstämbara akustiska tunnfilmsvågresonatorer (TFBAR, thin film bulk acoustic wave resonator) som exempel på en helt ny typ av komponent som kan tas fram med tekniken.

Förutom Chalmers och Ericsson deltar även Philips, Temex samt en schweizisk och en rysk högskola i projektet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)