JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trendspanaren Umetrics sålt till USA
Amerikanska MKS Instruments köper Umeåbaserade Umetrics som utvecklar statistiska analysverktyg för halvledar-, kemi- och läkemedelsindustrin.
- Traditionellt plottar man mätvärdena från varje givare var för sig, till exempel tryck eller flödeshastighet, men då är det svårt att upptäcka en trend. Om man istället korrelerar mätvärdena går det att tidigt upptäcka om processen går fel.

Det berättade Svante Wold för Elektroniktidningen år 2002. Han vad då  vd på Umetrics och professor i kemometri (metoder för försöksplanering och tolkning av kemiska data) på Umeå universitet.

Resultatet av korrelationen som utförs av Umetrics analysprogram presenteras ungefär som på en piltavla där en träff i Bulls Eye är bäst. En träff strax utanför också är godkänt men ju längre ut från mitten som träffen ligger desto sämre är den. Det här ger operatören en möjlighet att se om det är på väg att uppstå ett fel i en process innan det gått så långt att man behöver kassera produkterna.

Umetrics startade 1987 ur den forskning som bedrivits på Umeå Universitet sedan 1970-talet. Företaget har cirka 50 anställda. Huvuddelen finns i Umeå men företaget har också kontor i Malmö, England och USA. Omsättningen i fjol låg på 60 miljoner kronor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)