JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips säljer av halvledarna
Philips planerar att sätta sin halvledarverksamhet i ett eget bolag som så småningom antingen kan börsnoteras, fusioneras med andra bolag eller säljas. Enligt Philips är detta bästa sättet att möta den förväntade konsolideringen i halvledarbranschen.
Philips vd Gerard Kleisterlee tänker vara proaktiv och se till att hans halvledarverksamhet har bästa möjliga position inför den branschkonsolideringen han förväntar sig. Med en omsättning på 5,6 miljarder dollar och en vinst på 450 miljoner dollar 2004 är den holländska elektronikjätten omkring världens tionde största halvledartillverkare. Men det räcker inte för att vidmakthålla en ledande position i längden, anser Kleisterlee.

- Vi tror att konsolideringen händer de närmaste fem åren. Vi vill höra till dem som agerar först, säger han i en webbintervju med ett antal finansanalytiker som refereras av tidningen EE Times.

Som första steg tänker han därför låta halvledarna bli en egen juridisk enhet. Av praktiska skäl kan detta ske tidigast hösten 2006. När bolagiseringen är klar finns en rad alternativ - börsintroduktion, försäljning och fusion är tre möjligheter.

Kleisterlee är inte främmande för att låta Philips ägarandel sjunka under 50 procent i det nya halvledarbolaget. Han avböjde dock frågor om vilka halvledarbolag man diskuterade med. En av analytikerna pekade ut Infineon och ST Microelectronics, men fick ingen bekräftelse.

– Vi håller ögonen öppna för samgåenden och förvärv, säger halvledarchefen Frans van Houten till Wall Street Journals nätupplaga.

Philips tillverkar halvledare för rad produkter från dvd-spelare och persondatorer till mobiltelefoner, bilar och medicinutrustning. Tidigare i år drog bolaget igång ett sparprogram som ska sänka kostnaderna med 250 miljoner euro i slutet av år 2006. Företaget ska bland annat fasa ut olönsamma produkter och lägga ut mer än 30 procent av produktionen på foundries.

Per Henricsson
Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)