JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Farväl till suddiga foton
Image
90 000 linser
Nu finns en prototyp av kameran som tar bilder med skärpa på alla avstånd. Den använder en linsmatris och matematik.
Image
En bild, och...

Image
...samma bild...

Image
...igen

Doktoranden Ren Ng vid Stanforduniversitetet har utrustat en 16-megapixels kamera med en uppsättning (bevy) mikrolinser som låter användare ta fotona och fokusera om dem efteråt, i en dator, med mjukvara han skrivit.

Ren Ng tappade tålamodet när han fotade på det traditionell viset - genom att justera avståndet mellan kamerans lins och sensor, eller film, varje gång innan han tryckte av. Så han skapade något som överträffar Photoshop med hästlängder. Ett foto kan modifieras även om inget är i fokus.

-Vi tror att det kommer att leda till bättre kameror som gör det lättare att ta bilder som är fokuserade och ser bra ut, säger hans handledare Pat Hanrahan, professor i datavetenskap på Stanford till nyhetsportalen wired.com.

Ngs kamera har förmågan att fånga ljus som rör sig i alla riktningar. Det härstammar från tidigt 1900-talsarbete på integrerad fotografi, som experimenterat med rader av linser framför filmen, och en plenoptisk kamera från tidigt 1990-tal som utvecklades vid MIT. 

Traditionellt filtreras ljusets strålar genom kameralinsen och går samman i en punkt på filmen eller en digital sensor. Kameran summerar det inkommande ljuset utan att spara någon information om varifrån det kommit.

ImageMen i Ngs kamera sitter bortåt 90 000 mikrolinser mellan huvudlins och sensor. De mäter alla strålar av inkommande ljus och deras ursprungsriktning.

Sedan summerar programvaran ljuset beroende på hur bilden omfokuseras.

Tekniken skulle kunna vara till hjälp för såväl amatörfotografer som proffsfotografer och säkerhetskameror att fånga tydligare information.

Att kommersialisera uppfinningen innebär dock flera utmaningar. Till att börja med fungerar det bäst med dyra högupplösta kameror. Och när man lägger på priset för Ngs utrustning kan det upplevas som minst sagt begränsande. Ng vill inte själv uppge någon summa för wired.com.

Med en åtta megapixelskamera skulle man komma långt, men inte kunna refokusera över lika stort område.

Och, å andra sidan skulle uppfinningen kunna förenkla kameror rent generellt. Någon motor för att fokusera linsen skulle till exempel inte behövas, så då skulle det gå åt färre rörliga delar.

- Kameran kan säkert bli populär bland amatörer men professionala fotografer kanske inte gillar den. Bildjournalister, och nyhetsfotografer i synnerhet, är mycket strikta vad gäller vad som kan göras med en bild efter att den är tagen. För vissa är detta att fixa ett foto, om så bara för att omfokusera det, inte OK, säger fotografen Ken Light, chef för Center for Photography vid University of California i Berkeley.

Läs mer

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)