JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre trådlösa expertartiklar
Nummer 12/2005 av Elektroniktidningen innehåller tre expertartiklar på temat rf och trådlöst. Det är Andy Wheeler från Ember som skriver om Zigbee, Billy Brackenridge på Stacatto som skriver om Wimedia och Darcy Poulin från SiGE Semiconductor som skriver om Wimax.
Kan vi inte alla bara samsas?
Av Billy Brackenridge, systemarkitekt Stacatto Communications
Intresseorganisationen Bluetooth Special Interest Group meddelade nyligen att den kommer att anta en existerande UWB-radiokrets (Ultra Wideband) istället för att utveckla en egen nästa generations höghastighets-Bluetooth. UWB kommer att ge ny kraft åt Bluetooth och borde förlänga teknikens livslängd till väl in på nästa årtionde.

Krama saften ur Zigbee
Av Andy Wheeler från Ember
Med den strömsnåla och trådlösa teknologin Zigbee går det att kostnadseffektivt integrera trådlös teknologi i vardagsprodukter. Standarden skapar nya stora tekniska och affärsmässiga möjligheter till styrning och övervakning av hemmet - exempelvis applikationer för att spara energi, larmövervakning och styrning av värme och ventilation.

Våga prova Wimax
Av Darcy Poulin från SiGE Semiconductor
Wimax är baserat på standarden IEEE 802.16 för trådlösa nätverk över stora arealer (MAN, Metropolitan Area Networks) och förväntas få stor spridning under de närmaste tre till fem åren. När teknikerna angriper denna nya standard står de inför många olika systemhänsynstaganden jämfört med Wlandesign, särskilt när det gäller rf-konstruktion och arkitektur.

============================================================
Image I varje nummer publicerar vi 3-4 artiklar skrivna av teknikexperter från industrin eller högskolan. Artiklarnas innehåll bestäms av det aktuella temat i ett visst nummer. De ska beskriva tekniktrender inom temat och samtidigt belysa för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

Artikeln ska vara nyskriven, på svenska, och får inte tidigare ha varit publicerad här i landet. Texten ska vara mellan 5000 och 8000 tecken lång och ha 2-4 illustrationer med förklarande text. Bild och presentation av författaren behövs också.

Om du har förslag på en lämplig artikel - skicka text eller ett kort synopsis till Anna Wennberg, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., eller ring 08-796 66 21. Vi behöver ditt utkast senast fem veckor före publicering.

När en artikel skickats in för påseende får Elektroniktidningen rätten att publicera den i såväl tryckt som elektronisk form. Elektroniktidningen förbehåller sig rätten att välja ut och refusera texter och att förtydliga och utrymmesanpassa texterna.

Elektroniktidningen översätter inte artiklar. Däremot hjälper vi gärna till med att förmedla kontakt med översättare som har erfarenhet av att översätta texter om elektronik från engelska till svenska.

Nummer 14 med temana kontraktstillverkning och förbindningsteknik har absolut sista dag för bidrag den 11 oktober 
 Nummer 15 med temat optoteknik har absolut sista dag för bidrag den 8 november


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)