JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En knapplös värld

Per Henricsson: En knapplös värld

När bloggen ”Scope Junction” i vintras genomförde en omröstning bland sina läsare om hur de vill styra sina oscilloskop svarade en överväldigande majoritet att de vill ha kvar instrumenten som de är, med knappar och vred.
Resultatet är inte särskilt överraskande. Knappar och vred har under lång tid använts för att styra oscilloskop och andra instrument. Visst, det har också funnits kortbaserade system som VXI och PXI som programmerats och styrts via datorn. Men för traditionella instrument har det inte hänt särskilt mycket annat än att skärmarna fått färg, blivit större och i vissa fall även tryckkänsliga.

Privat har vi däremot vant oss vid att styra allt mer med fingrarna. Apple var långt ifrån först med tekniken men företaget har lyckats göra pekskärmen till en självklarhet i smartmobiler, läsplattor och andra konsumentprodukter. Jag kom själv på mig med att försöka zooma med fingrar­na på min sju år gamla sjökortsplotter när vi seglade i somras. Men plottern är från år 2005, en tid då det var knapptryckningar som gällde.

Så frågan är om knappar och vred kommer att överleva på instrumenten?

Kanske är det att sticka ut hakan om jag gissar att de kommer att försvinna. Jag kan se flera anledningar till att instrumenten går samma väg som smartmobiler och läsplattor.

I takt med att allt fler konsumentprodukter styrs med fingrarna kommer det snart också att kännas naturligt att styra instrumenten via skärmen. En pekskärm gör det dessutom möjligt att skräddarsy frontpanelen på ett helt annat sätt än idag. Tekniken används redan av den Göteborgsbaserade instrumenttillverkaren Ranatec. Den enda knappen på företagets PXI-baserade mikrovågsinstrumentet används för att slå av och på instrumentet.

Ett annat företag som gjort något extra av pekskärmen är tyska Rohde & Schwarz som utvecklat ett smartmobilliknande gränssnitt till sina oscilloskop utan att för den sakens skull härma Apple. Men företaget har inte klippt banden med historien. Knappar och vred finns kvar. Rohde visar ändå att det går att göra mycket mer än att bara flytta in knappar och vred på skärmen och utrymmet för ytterligare innovationer i användargränssnittet torde vara mycket stort.

Frågan är därför inte om knappar och rattar kommer att försvinna utan vilken av de större instrumenttillverkarna som blir först med att ersätta dem med en pekskärm?
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)