JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Virtuella miljöer skapar språngbräda till den smarta industrin
Christian Andersson:
Virtuella miljöer skapar språngbräda till den smarta industrin

Konsten att lära sig simulera och arbeta virtuellt hamnar allt högre upp på agendan hos svenska industriföretag. Fler och fler beslutsfattare får blodad tand och inser fördelarna med att kunna utvärdera nya produktionslinor, transportlösningar och tillverkningsprocesser i virtuella testmiljöer. 

Har vi inte simulerat med CAD-ritningar sedan flera år tillbaka? Förvisso sant, men nya digitala verktyg tar oss nu in i framtiden. Här handlar det inte bara om att kunna kalkylera utan, minst lika viktigt, att kunna ”uppleva” tilltänkta fabriksmiljöer och scenarier.

I takt med att Sveriges industri ställer om till hållbar, prediktiv och anpassningsbar produktion – i linje med regeringens nyindustrialiseringsstrategi ”Smart Industri” som lanserades för strax över ett år sedan – kommer både simulering och servicefunktioner att revolutioneras. En våg av innovation väntas svepa genom industrin de kommande fem åren i takt med att gamla PLC-system (Programmable Logic Controller) fasas ut och anpassningsbara system tas i bruk.

Tyskland står längst fram i utvecklingen men på hemmaplan ser vi flertalet exempel på hur omställningen börjar ta form. Digitaliseringen inom industrin går nu från ritbord till handling. 

Grön omställning och smarta beslut. Boliden är en föregångare och använder redan virtuella beslutsstöd i många delar av verksamheten. Detta har resulterat i framsteg som världens första 5G-nätverk i underjordiska gruvor och eldrivna lastare som halverar energiförbrukningen. 

Med hjälp av virtuella planeringsmodeller har Boliden etablerat ett av världens mest effektiva kopparsmältverk i Rönnskär, i Skellefteå. Andra nämnvärda exempel är Volvo som simulerar produktionslinor med Siemens, och Stena Metall som nyligen invigde ett hypermodernt smältverk i Göteborg där metallskrot återvinns via kemiska processer till följd av virtuella beslutsstöd.

Den digitala resan inom industrin har precis börjat med förändringar som kommer att leda till nya affärsmodeller och omdefinierade kundupplevelser. Vi är i startgroparna och kan utröna toppen av ett isberg, inte minst inom serviceområdet där VR-glasögon och Augmented Reality leder till helt nya arbetssätt, enorma besparingar, minskad miljöpåverkan och kortare ledtider. 

Med uppkopplade maskiner, robotar och ”saker” som utväxlar dataflöden kan simuleringsprogram och människor förses med ny information och insikter som gör oss smartare i våra beslut. Men det finns också mjuka värden i virtualiseringen av arbetsplatser. En sorts demokratisering då den nya tekniken gärna tar hänsyn till allas perspektiv. 

Så vad blir den stora katalysatorn för Sverige? Den kan bli både oväntad och okomplicerad. När man väl har börjat arbeta virtuellt vill man oftast inte sluta. Det blir helt enkelt roligare att gå till jobbet.

Christian Andersson
Styrelseledamot i SER, 
Svenska Elektro- och Dataingenjörers Riksförening

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)