JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Per Henricsson: Saknar svenska elektronikforskare visioner?

Per Henricsson: Saknar svenska elektronikforskare visioner?

Hur ska man tolka det faktum att nästan inga forskare från IKT-området skickat in förslag till Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, på vad stiftelsen ska satsa på de kommande fem åren? Egentligen skulle arbetet med att dra upp riktlinjer för hur SSF:s anslag på 600 miljoner per år ska fördelas redan ha börjat. Men SSF har fått in alltför få förslag, så arbetet har skjutits upp en tid. Fast nu är det bråttom att servera SSF bättre beslutsunderlag. Senast den 4 december vill SSF ha dina tankar kring vilka områden som är intressanta och hur forskningen ska bedrivas.
I början av augusti gick SSF ut med en uppmaning till forskarsverige att senast den 2 september komma med förslag på vilka områden stiftelsen ska satsa på de kommande fem åren (länk). Men nästan inga av de förslag som skickats in handlar om IKT-hårdvara, detta trots att SSF är svensk huvudfinansiär av forskning inom mikroelektronik, inbyggda system, fotonik- och nanoteknik.

Kanske var tiden för kort, kanske tog alla inom IKT-området det för givet att SSF ska fortsätta att satsa på IKT-området. Flera andra forskningsområden konkurrerar dock om uppmärksamheten. Så varför ska SSF lägga pengar på ett område där forskarna saknar visioner?

Fortfarande finns dock chans att påverka, och det gäller inte bara forskarsverige. SSF har som ledstjärna att bara stötta forskning som stärker svenskt näringsliv. Så organisationer liksom stora och små företag kan påverka genom att berätta vilken betydelse IKT-forskningen har för deras verksamhet och konkurrenskraft.

Förslagen ska formuleras på högst 4 500 tecken (ungefär en A4) och man kan skicka med upp till tre bilagor, det vill säga diagram, grafer eller liknande.

Mer information finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)