JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 23 augusti 2019 VECKA 34

Maria Månsson:

Både snack och verkstad

Elektronikens expansion och exempellösa segertåg i världen är svindlande. Elektroniken har möjliggjort förbättringar på snart sagt alla sorters produkter inklusive den förpackning som de levereras i. Allt mer intelligenta och kommunicerande prylar påverkar livsmönster och beteenden hos människor på hela jorden. Och vi har bara sett början.
Den globala uppvärmningen är ett exempel på problem där elektronik kommer att ha en stor plats i de lösningar som krävs. Smartare energiproduktion, lägre energiförbrukning, nya transportmedel och fordon, listan är lång för de områden där miljövinster kan göras. Och nya affärsmöjligheter uppstå. Här borde svenska företag ligga bra till för att ta ledningen och utveckla de nya produkter och lösningar som krävs.

Historiskt sett har vårt lilla land varit världsledande på en lång rad högteknologiska områden. Men konkurrensen hårdnar och vi lever i ett allt mer globaliserat samhälle. Sveriges elektronikindustri står inför stora utmaningar. Det finns förbättringspotential i varje led i produkt-framtagningsprocess. Våra politiker måste ge oss ett samhällsklimat som gör det enklare att driva företag och växa. Se till att lagar och direktiv blir rimliga. Koppla forskning och innovationer med industri och marknad. Inom företagen behöver vi gynna teknisk kompetens och kreativitet, förbättra kommunikationen mellan konstruktör och tillverkare, effektivisera produktionen, och återupprätta produktionsteknikerns status. Alla länkar i kedjan är lika viktiga för att resultatet ska bli konkurrenskraftigt. Logistik, komponenter, testverktyg och instrument, allt måste fungera optimalt.

Det kommer att krävas hårt arbete. Och mycket av det som ska göras, måste göras på verkstadsgolvet. Men vi behöver också snacka mer. Vi behöver ha en dialog med våra politiker för att de ska förstå vår värld. Och vi behöver prata med varandra för att kunna slipa och smörja alla de kuggar som krävs för en framgångsrik produktframtagningsprocess. Som nybliven ordförande i Branschorganisationen Svensk Elektronik tror jag att föreningen här har en viktig roll. En plattform för alla aktörer i branschen, med ett gemensamt mål, konkurrenskraft.

Välkommen!

Maria Månsson,
Prevas AB, och Ordf i Branschorganisationen Svensk Elektronik
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)