JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 maj 2019 VECKA 21
Det hade behövts en Lisbeth Salander för att gräva fram sanningen. Någon som tagit sig in i Xilinx och Alteras datasystem för att sedan tanka ut alla säljsiffror. Då hade man med säkerhet kunnat ta reda på hur många av er läsare som verkligen använder Hardcopy eller Easypath för att minska hårdvarukostnaderna.
Själva är företagen mycket hemlighetsfulla även om de försäkrar att ni konstruktörer verkligen använder Hardcopy respektive Easypath, att de inte bara fungerar som en försäkring som kan sänka kostnaden om volymerna går upp. Vilket sällan eller aldrig aldrig inträffar eftersom marknadsavdelningen vid det laget vill ha in lite nya funktioner. Eller så har någon standard ändrats.

Svaret från Lattice, som lanserade en variant kallad Freedomchip för två år sedan, är nog det ärligaste. Klämt mellan Xilinx och Altera har företaget i tysthet dragit ned ambitionsnivån för sina största kretsar i S/SC-familjen och lagt ned Freedomchip. Istället har fokus flyttat till lite mindre och billigare kretsar i ECP-familjen som kan vara en möjlighet att locka över kunder från konkurrenterna. I varje fall om man ska tro Lattice marknadschef Doug Hunter.

Altera, som med Hardcopy, erbjuder en maskprogrammerad variant av sina största FPGA:er i Stratixfamiljen, är mest öppen med informationen. Sedan lanseringen 2001 har företaget berättat att bland annat Samsung, Tektronix, Telasic, Infineon och Texas Instruments använder tekniken. Idag kommer också några procent av företagets omsättningen från Hardcopy och verksamheten växer så sakteliga.

Hos Xilinx är det locket på. Företaget lämnar varken ut kunder eller omsättningssiffror. Den europeiske marknadschefen Giles Peckham försäkrar dock att tekniken är populär och att det sker ett antal konverteringar per månad.

Så utan hjälp av Lisbeth Salander eller av er som läser tidningen är det omöjligt att syna tillverkarnas kort.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)