JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ulla Falk: Kemi har inte rätt att tolka lagen
ImageVi som arbetar med RoHS-direktivet på KemI känner inte igen den beskrivning av vårt arbete med RoHS som Lars-Gunnar Klang ger i nr 9 av Elektroniktidningen.
KemI har hållit den tidsplan för införandet i svensk lagstiftning, som direktivet krävt, ingen annan. Självklart har vi inte heller sagt att ”företagen får skylla sig själva” om de inte har hunnit ställa om sin produktion i tid.
KemI kan konstatera att vår satsning på information om RoHS varit ovanligt omfattande. Många persondagar har lagts på att delta på informationsmöten. KemI har också vinnlagt sig om aktuell information om RoHS-arbetet på sin webbsida www.kemi.se där länkar leder till andra webbsidor om RoHS, till exempel kommissionens webbsida om RoHS.

Proceduren för att ge undantag är lång. Företagen har haft chansen att lämna synpunkter på undantagen vid flera tillfällen. Företag som insett att de inte klarar omställningen till RoHS i tid har haft möjlighet att efterfråga undantag hos kommissionen. Utredningar av behov av undantag har lagts ut på kommissionens webbsida. Kommentarer har kunnat lämnas både på förfrågningar om undantag och på nya förslag.

Från KemI:s sida har vi lagt ut dagordningar till möten och resultat av omröstningar om undantag på den egna webbsidan. Vi har dessutom sänt information om undantagen på remiss innan vi infört dem i våra föreskrifter. Mottagarna har varit ett trettiotal branschorganisationer och andra. SINF, där Elektronikindustriföreningen ingår, är en av de organisationer som fått remisserna. Kommentarer har uteblivit.

När det gäller tolkningar av lagtext har KemI inte rätt att göra en definitiv sådan. Det är endast EG-domstolen som kan ge besked. Vi förstår dock att det inte är lätt att tolka alla delar av RoHS. Därför har vi ofta diskuterat tolkningar med företag. Det brukar alltid ta tid innan praxis har utarbetats för EU-direktiv. Självklart är det lättare för företagen om det finns strikta regler och gränsdragningar från början. Men tyvärr ser inte verkligheten så ut när det är en komplex lag som ska införlivas. Branschorganisationerna har en mycket viktig roll för att samsyn ska nås.

Ulla Falk
Ansvarig för RoHS-direktivet på Kemikalieinspektionen

Lars-Gunnar Klangs krönika kan du läsa här.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)