JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Testgurun från Gefle

pederTestgurun från  Gefle

Medan elektroniken ständigt blir billigare att tillverka så har kostnaden för att testa den snarare gått åt motsatt håll. Det beror delvis på att produkterna blir allt mer komplexa men handlar också om att testkostnaden bestäms redan i designfasen. Och där glöms testaspekterna ofta bort. Med en gedigen erfarenhet i bagaget, eller misstag om man så vill, och kunskap om vilka genvägar man kan ta, vill nystartade Gefle Testteknik råda bot på den dystra trenden.
PEDER MALMLÖF
Befattning:
Styrelseord­förande och marknads­-ansvarig Gefle Testteknik
Karriär: M.Sc.E.E från LTH,
varit Ericssonanställd
från första september 1985
till sista juli 2010
Bor: Gävle
Familj: Fru och tre barn
Intresse: Flugfiske, i första hand efter lax
Dold talang: Amatörkock, väldigt förtjust i matlagning
– Jag tror att många företag börjar inse att om de kan anlita någon som kan området bättre än de själva kan de få en lägre testkostnad. För vissa typer av mätningar kan man utnyttja instrumentet på ett sätt som är helt vansinnigt för en annan mätning. Vi vet precis hur alla instrument fungerar internt och vilka fel du kan få, så vi vet hur du kan utnyttja dem. Det leder till att man i vissa fall kan köpa ett billigare instrument än om man strikt håller sig till specifikationerna, säger Peder Malmlöf som är en av de drivande krafterna bakom Gefle Testteknik, GTT.
Men det är inte bara instrumentpriset som bestämmer den slutgiltiga testkostnaden. Två andra parametrar är tiden det tar att testa och hur snabbt utvecklingen av testsystemet går.

– Har du ganska låga volymer, då kanske det är bättre att ta ett lite långsammare system som är dyrare men som har en lägre utvecklingskostnad. Då blir totalkostnaden lägre. Har du höga volymer kan du lägga lite mer tid på utveckling, ta ner kostnaden på själva testsystemet och satsa på att få ner testtiden.

Den här analysen vill Gefle Testteknik hjälpa kunderna med för att sedan utveckla en lämplig lösning. Företaget har startats som ett svar på Ericssons nedläggning av basstationsfabriken i Gävle. Med en gedigen erfarenhet av avancerade telekomprodukter i bagaget är det självklart att målet är högt satt. Företaget vill bli ett internationellt testhus om tar helhetsansvar för kompletta testsystem.

peder– Visst finns det konkurrenter där ute men det verkar finnas plats för oss också. Det märkte jag när jag började fundera på det här och prata runt med olika företag, ­säger Peder Malmlöf.

Arbetet med att dra igång företaget startade den 9 december, redan dagen efter det chockartade beskedet från Ericsson.

– Jag har i många år funderat på att starta något eget. Men man är bekväm och det har varit kul att jobba på Ericsson.

Redan på rull
Under våren har verksamheten smugit igång. Företaget har redan 14 personer anställda även om inte alla börjat jobba än. Kompetenserna omfattar allt från programmering i C++ och VHDL till elektronikkonstruktion, mätosäkerhet, testtäckningsanalys, radiokompetens och digitalkompetens.

De potentiella kunderna är företag med lite mer komplexa produkter som inte ser test som en kärnkompetens.

– Ska du ha något väldigt enkelt finns nog de som är billigare än oss. Vi är inte så billiga per timme, men fruktansvärt effektiva.

Även om målet är att bli ett systemhus som arbetar i hela kedjan från kravspecifikation fram till dess att kunden har en fullt fungerade testlina uppe i produktion så börjar man med att även sälja sig som timkonsult.

–Det ger kunder möjlighet att provtycka oss.

Den tidigare arbetsgivaren, Ericsson, utgör en viktig del av kundbasen. Ytterligare ett antal kunder finns redan på listan men än så länge är inga andra namn officiella. De första fakturorna har gått iväg trots att verksamheten officiellt inte startar förrän 1 september. Då får företaget också tillgång till de egna lokalerna i kontorshotellet som ligger granne med deras tidigare arbetsplats och även granne med Radiocentrum vid Högskolan i Gävle.

– Vi samarbetade med dem på Ericssontiden och vi ska se om vi kan delta i vissa forskningsprojekt.

Det kan gälla både examensjobb och projekt för forskarstuderande.

För att klara helhetsåtaganden behövs förutom erfarenhet också ett labb med instrument. Det är något som kommer att börja byggas upp under hösten.

– Vi har också kunskap om andra sätt att test än de traditionella metoderna. Det kan handla om att skapa ett signalscenario som ger väldigt mycket information på kort tid och där man nyttjar signalbehandling för att analysera resultatet.

Den tekniken skulle till exempel kunna tillämpas på produkter där man har flera radiostandarder.

Testa eller verifiera?
Men innan man börjar testa måste man också ta fram en strategi för vilken test som ska göras i vilken ände.

– Ibland läggs för mycket testning i produktionen, testning som faktiskt kan verifieras bort. Ibland sitter man och verifierar grejor som inte ens är effektivt att verifiera för man inte får med batchvariationer. De bör istället testas i produktionen.

Här anser Peder Malmlöf att Gefle Testteknik kan bidra med sina erfarenheter från åren på Ericsson.

– Ericsson har en otrolig kostnadspress på sina produkter och företaget såg redan för många år sedan att testkostnaden började bli en betydande del av produktionskostnaden, så det har varit ett hårt tryck på testtidsförkortning och testkostnadsreducering.

I planerna ligger också att ta fram en egen plattform som ska omfatta både hårdvara och mjukvara. Plattformen ska göra det möjligt för Gefle Testteknik att snabbt och kostnadseffektivt skräddarsy testlösningar åt kunder i olika branscher.

– Vi måste få till en bra finansiering för att ta fram plattformen. Man kan inte lägga hela den kostnaden på en kund.

Därför kommer det att dröja något eller några år innan plattformen är helt klar.

En blandning av eget och andras
Exakt vad den kommer att bestå av är inte heller klart. Peder Malmlöf nämner komponenter som inte finns i något standardsortiment och där man kan spara pengar åt kunderna genom att ha skräddarsydda lösningar. Företaget planerar också att ta fram egna programmoduler.

– Det handlar framförallt om syntetiska instrument där vi vill kunna nyttja hårdvaran på lite annorlunda sätt än vad de är tänkta för. Om vi plockar bort vissa instrument kan vi få en lägre total kostnad, signalkonditioneringen blir enklare och eftersom det är färre anslutningar kan vi få bättre mätnoggrannhet i vissa fall.

Annars kommer plattformen att baseras på standardprodukter.

För att kunna hålla sig kvar i teknikfronten och hålla sig informerade om vad som kommer inom området test söker GTT olika former av partnerskap med test & mätleverantörer. Partnerskapsprogrammen kan också vara ett bra säljargument gentemot kunderna samtidigt som de ger Gefle Testteknik en möjlighet att exponera sig och sina kommande produkter gentemot övriga partnerskapsföretag som finns spridda över hela världen.

I klustret kring Gefle Testteknik ingår även finska Orbis som förutom att sälja instrument också har en omfattande verksamhet kring testsystem för mobiltelefoner i både Nordamerika och Asien. Dessutom har Orbis egna fabriker som kan tillverka delar till Gefle Testtekniks kommande plattform.

På lite närmare håll finns PCN, Project Competence Network, som sitter i samma kontorshotell som Gefle Testteknik. Företaget kan bland annat bidra med projektledare.

Många misstag i bagaget
En åsikt som ofta framförs är att det går att spara både tid pengar genom att återanvända de tester som skapas under utvecklingsarbetet även i produktionen. Men det är en sanning som inte alltid stämmer, enligt Peder Malmlöf.

– I verifieringen har man oftast inte haft så mycket tankar på att det ska gå fort. Man ska inte mäta på så många enheter, så det gör inget om det tar en timme och man mäter som det är tänkt med instrumenten.

Då finns det inte mycket att spara genom att återanvända testprocedurerna.

– Det är därför vi vill vara med hela vägen från produktspecifikation till produktion. Genom att exempelvis lägga till några extra anslutningar eller lite mer minne blir produkten kanske tio kronor dyrare att tillverka men testningen kan bli kanske 50 kronor billigare.

Vad som är optimalt beror också på vad produkten kostar och hur många exemplar den ska tillverkas i.

– Det som är så skönt med det gänget vi anställt är att de har så många års erfarenhet att vi hunnit med att göra de flesta populära misstagen. Dem ska vi inte göra om.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)