JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digital-TV från norsk satellit
Norska Telenor, det vill säga norska televerket, och Nethold etablerar ett nytt gemensamägt företag som kommer att kunna erbjuda en stor bukett med digitala TV-kanaler över satellit.
- Avsikten är att erbjuda ett regionalt programutbud till de nordiska länderna. Med både privata och publik service TV-kanaler, säger Jan Friedman i NetHold.

Telenor har idag kapacitet att sända drygt 20 analoga TV-kanaler från rymdpositionen en grad väst.

I februari skjuts satelliten Thor 2 upp och det är Thor 2 som skall användas för digitala TV-sändningar mot Norden. Rent tekniskt kan Thor 2 sända cirka 90 TV- kanaler mot Norden.

- Hur många TV-kanaler som Telenor-Nethold skall sända och vilka TV-kanaler det blir redovisas när Thor 2 lanseras, säger Jon Nörsteböen, ansvarig för att Telenors digitala satsning.

10 miljoner TV-hushåll

Totalt finns cirka 10 miljoner TV-hushåll i Norden. Drygt 4 miljoner får sin signal via kabel, satellit-TV når drygt en miljon hushåll och resten, knappt fem miljoner TV-hushåll tar bara in marknätets TV-kanaler.

Telenor-Nethold räknar med att allt fler hushåll skaffar egen hemparabol och det är hos denna grupp man bedömer att betalningsviljan för digital satellit-TV är störst. Telenor-Nethold räknar med att antalet hushåll med egen hemparabol ökar till cirka 2 miljoner år 2000.

95 procent av satellittittarna

Digitala satellitmottagare för Thor 2 kommer i volym hösten 1997 och Telenor räknar med att priset då blir 6 000 till 7 000 kronor för de billigaste. Standarden DVB används vilket sannolikt innebär att de flesta tillverkare kommer att kunna leverera mottagare. Under 1998 kommer paraboler för digital mottagning sedan att slå igenom och dominera hemparabolmarknaden, enligt Telenor beräkningar.

Telenor anger att så mycket som 95 procent av hemparabolerna i Norden idag får sin signal från Telenors satelliter i position en grad väst och fem grader öst.

När Telenor och Nethold nu agerar är det två mycket tunga spelare som satt sig i rörelse. Telenor (före detta norska Televerket) har investerat flera miljarder kronor för att bli den dominerande distributören av satellit-TV till de nordiska TV-hushållen. Nethold ägs idag av franska Canal Plus som är Europas mest framgångsrika betal-TV-företag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)