JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google vill möta Oracle i Högsta domstolen

Java MathGoogle vill möta Oracle i Högsta domstolen

Efter att ha vunnit rättegången men förlorat överklagandet anser Google att upphovsrättstvisten med Oracle kring programspråket Java borde fortsätta i USA:s högsta domstol. Elektroniktidningen reder ut begreppen – går det att skydda så kallade programgränssnitt med hjälp av upphovsrätt?
För fyra år sedan gick Oracle till bred attack mot Google för att kräva in pengar för de delar av operativsystemet Android som Google lånat från programmiljön Java.

Oracle fick programspråket Java med tillbehör i köpet av Sun, som självt aldrig invänt mot Googles Javaanvändning. Oracle däremot köpte Sun bland annat just med förhoppningen att kunna kräva in mycket pengar från Google.

Oracle gav efter ett tag upp ett försök att få pengar från Google via patent. Upphovsrättsdelen av tvisten fortsatte dock och kom till slut huvudsakligen att handla om 37 kodbibliotek som är populära att använda tillsammans med programspråket Java.

Tvisten gäller inte källkoden som implementerar dessa standardbibliotek – för den har Google producerat själv – utan gränssnitten till dem – de textdokument som anger hur man gör för att använda drygt 6000 funktioner i drygt 600 klasser i  37 kodbibliotek.

Genom att välja att använda dessa standardbibliotek fick Google en programmiljö som många programmerare var bekanta med. Programmerarna kunde dessutom skapa kod för Android som i stor utsträckning var kompatibel med andra Javaplattformar än Android.

I rättegången i San Francisco ansåg juryn efter två år att Google inkräktat på Oracles upphovsrätt till dessa dokument.

Men juryns dom visade sig vara irrelevant. Den kördes över av rättegångens domare, William Alsup, som resonerade sig fram till att programgränssnitt överhuvudtaget inte kunde skyddas av upphovsrätt. Ett av argumenten var att programgränssnitt är funktionella och om man vill skydda någonting som är funktionellt ska man enligt William Alsup snarare försöka patentera det.

Överklagandedomstolen i Washington meddelade dock i somras att den inte tyckte att William Alsups resonemang höll och att textdokumenten hade den kreativa verkshöjd som krävdes för att vara upphovsrättsskyddade, punkt.

Därmed är det just nu åter den ursprungliga juryns utslag som gäller. Som dock inte är en hundraprocentig vinst för Oracle, eftersom juryn ansåg att gränssnitten visserligen var skyddade av upphovsrätt, men höll dörren öppen för att Googles bruk av dem var skäligt enligt den amerikanska lagstiftningens så kallade Fair use-paragraf.

Många är intresserade av tvistens utgång eftersom den lagliga möjligheten att skapa programvara kan stå och falla med möjligheten att göra sig kompatibel med andras mjukvara eller protokoll via programgränssnitt. Eller ur Oracles perspektiv – eftersom det kan bli svårare att skydda sina intellektuella rättigheter om programgränssnitt inte går att upphovsrättsskydda.

Oracle har till den 7 november på sig att kommentera Googles önskan att dra tvisten till Högsta domstolen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)