JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysdiodsfilt ger större frihet

Lysdiodsfilt ger större frihet

En filt med integrerade lysdioder ger människor med den ovanliga sjukdomen Crigler-Najjar ett friare liv. Filten är resultatet av ett examensarbete på Textilhögskolan i Borås och finns snart i en färdig prototyp.
– Tanken var från början att ta fram en filt för små barn med gulsot. Efter ett besök på Karolinska sjukhuset i Stockholm växte projektet när vi fick vi höra om sjukdomen Crigler-Najjar, en ärftlig sjukdom som är ytterst ovanlig. Vi bestämde oss för att inkludera den och även göra filten större för att passa både barn och vuxna, säger Hanna Torell i ett pressmeddelande.

Hon har utvecklat Solfamn, som filten döpt still, i ett examensarbete tillsammans med Elisabeth Södergren.

Liksom gulsot innebär Crigler-Najjar att de drabbade får för höga mängder av bilirubin i blodet. Sjukdomen går inte att bota och kräver 12 timmars ljusbehandling varje dag för att hålla nivåerna av bilirubin tillräckligt låga. Idag löser man ljusbehandlingen genom att montera ett antal stora lampor vid sängen som lyser under natten.

Den vävda filten har LED-band på ena sidan som avger blått ljus, därmed blir patienten inte bunden till sägen för sin ljusbehandling.

Elisabeth och Hanna experimenterade med olika ljuskällor innan de kom fram till att silikonbelagda LED-band var det som gav bäst resultat. Själva filten är stickad i trikå för att vara mjuk mot kroppen och har en specialkonstruktion med olika kanaler och fyllnadsgarn som gör att LED-banden kommer på lagom avstånd från kroppen för att ljuset ska kunna spridas. För att det inte ska bli för varmt har de också skapat ett system där strömmen till ljuskällan bryts med jämna intervall så temperaturen inte hinner stiga.

– Tanken är att ljusfilten även ska gå att använda med batteridrift så man kan ta med sig den och utföra ljusbehandlingen medan man till exempel sitter i bilen, säger Hanna Torell i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)