JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljonregn över svenska smarta textilier

Miljonregn över smarta textilier

28 miljoner kronor för att utveckla en smart tröja med sensorer. Det är ett resultat när Stiftelsen för strategisk forskning stakar ut vägen för svensk medicinteknisk forskning under de närmaste fem åren.
Det är professor Kristina Malmgrens forskargrupp vid Sahlgrenska akademin som SSF:s forskningsbidrag går till. Kristina Malmgren är professor i neurologi.

Tillsammans med Textilhögskolan i Borås, Swerea IVF och Acreo Swedish ICT ska Sahlgrenska akademin skapa en tröja med inbyggda sensorer som kan övervaka rörelser, andningen och hjärtat på Parkinson-, stroke- eller epilepsipatienter.

– Det är roligt att vi får pengar till detta stora, tvärvetenskapliga projekt där vi är helt olika aktörer som för samman vår kompetens, säger Kristina Malmgren i ett pressmeddelande.

Teamet ska utveckla en bekväm tröja med ett sensorsystem som kontinuerligt mäter rörelser och andra fysiologiska variabler. Tanken i framtiden är att läkare kunna skriva ut ett skräddarsytt plagg med rätt sensorer på rätt plats, precis som de gör med mediciner.

Tekniken kan också blir användbar utanför de medicinska områden, till exempel inom sporter som vill optimera olika rörelser, men också inom arbetslivet där man exempelvis vill hitta de bästa ergonomiska arbetsställningarna vid maskiner.

– Idag är att det är svårt att placera sensorerna korrekt. Genom Textilhögskolans forskning inom textila sensorer och mönsteranpassning utifrån 3D-modeller har vi goda möjligheter att lösa problematiken, säger Anja Lund, forskare vid Textilhögskolan i Borås.

Projektet startar i juli. Målet är att ta fram  en fungerande prototyp under de fem år projektet löper.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)