JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Philips hyr ut lyktstolpar

Ericsson och Philips hyr ut lyktstolpar

MWC 2014 Ericsson och Philips lanserar en gemensam affärsidé som löser två akuta problem – mer bättre belysning och bättre mobiltäckning i växande städer.
I samband med den internationella mobilmässan i Barcelona lanserar Ericsson och Philips ett projekt som Ericsson döpt till ”Zero Site”.

Det går ut på att bygga in telekomutrustning i nya belysningsstolpar och hyra ut ny kapacitet till teleoperatörer som därmed får bättre täckning för sitt mobila bredband.

- Internetuppkoppling är en av de fem viktigaste faktorerna för ett bekvämt liv i de snabbt växande städerna runt om i världen, säger Ericssons vd Hans Vestberg i ett uttalande.

Philips är redan igång med att sälja in projektet till kommuner som får lägre kostnad för ny belysning genom att investeringen indirekt subventioneras av teleoperatörernas hyra av stolparna.

För Philips del handlar det om att öka andelen led-baserad gatubelysning. Led-lampor är dyra i inköp men är 50-70 procent energisnålare än vanlig gatubelysning. Det går till och med att spara upp till 80 procent med internetbaserade styrsystem.

Detta var en dröm som lanserades redan för fjorton år sedan. En liten basstation med 50 meters räckvidd i lyktstolparna skulle klara framtidens krav på snabb dataöverföring,

- Vill man ha 2 Mbit/s via ett mobilt nät över hela Stockholm så måste man i princip ha basstationer lika tätt som lyktstolpar, sa Håkan Eriksson, dåvarande chefen  för Ericsson Research, till Elektroniktidningen i september 2000.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)