JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Räddar liv i iskallt vintervatten

Räddar liv i iskallt vintervatten

En livräddningsbräda med elektrisk framdrivning är vad femton KTH-studenter utvecklat i samarbete med Storstockholms brandförsvar. Förhoppningen är att brädan – KTH Rescue – ska ersätta Hansabrädan, som idag används av räddningstjänsten i ett flertal länder.
– Nödsituationer där människor befinner sig i kallt vatten vintertid är tidskritiska. Den nödställda kan snabbt bli medvetslös och dessutom är det extra svårt för räddningspersonal att ta sig ut med båt eller simma ut om det är is på vattnet.

Det säger Jonas Danielsson, projektledare för gruppen KTH Rescue och en av femton elever på KTH som utvecklat en ny typ av räddningsbräda som främst är tänkt att användas vintertid.

En av de viktigaste funktionerna som byggts in är elektrisk framdrivning med vattenjet. Elmotorn har kapacitet att driva brädan i upp till fem knop under flera minuter.

Brädan har också utformats med en utskärning i aktern för att underlätta övergången mellan att röra sig på is och i vattnet. Genom att styrningen dessutom integrerats i paddeln går det att samtidigt paddla och använda den elektriska jetkraften, vilket gör att det går fortare att ta sig genom tungpaddlad is.

En prototyp av räddningsbrädan demonstrerades för räddningstjänsten i Stockholm strax före årsskiftet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)