JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altera licenserar Mipsprocessorn
FPGA-tillverkaren Alteras beslut att skaffa sig en licens på processorarkitekturen Mips32 har satt fart på spekulationerna. Siktar företaget enbart på nätverksprodukter eller kanske rentav på en Androidplattform?
Alteras kunder har redan idag tre olika processorarkitekturer att välja på. Det är den egenutvecklade processorkärnan Nios II liksom Cortex-M1 från Arm och Coldfire V1 från Freescale. Alla i mjuk förpackning.

I ett kortfattat pressmeddelande från igår meddelar Mips att Altera nu tecknat en licens på processorarkitekturen Mips32. Inget sägs dock om villkoren eller när de första produkterna kan komma.

Den enda kommentaren från Altera är att Mips32 är en populär processor i produkter för nätverk, kommunikation och multimedia.

Mips processorer används bland annat i set-top-boxar, DVD-spelare och kopiatorer men företaget har på senare tid försökt få in processorn även i datorliknande mobiler genom att tillhandahålla källkoden till en Androidplattform.

Alteras konkurrent Xilins har förutom de egna processorerna Picoblaze och Microblaze även en licens på PowerPC-processorn. De första två är mjuka processorer medan PowerPC kommit i en hård version med Virtexfamiljen. Dock saknades detta i den senaste generationen, Virtex-6.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)