JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljus hellre än radio för Utfors
Bredbandsoperatören Utfors blir först i Sverige med att erbjuda trådlös Internetanslutning via ljusvågor istället för radio. Maximal kapacitet är 100 Mbit/s ut från abonnenten och 1 Gbit/s in.
Utrustningen som Utfors använder kommer från Seattleföretaget Terabeam och använder laserljus med våglängden 1 610 nm, alltså utan-för det synliga ljusspektrumet. En kombinerad sändare och mottagare, stor som en ordinär 17-tumsskärm, placeras hos abonnenten och riktas in så att den har fri sikt till närmaste anslutningspunkt till Utfors fasta nät.
 
Sändeffekten är 800 mW, vilket räcker för att kommunicera på ett avstånd upp till 2 km.
 
Den räcker också till att sända igenom ett fönster, så abonnentutrustningen kan placeras inne på kontoret istället för på taket som annars är det vanligaste.
 
Trådlösa förbindelser kräver varken grävningar eller kabeldragningar, och därför kunde Utfors koppla upp sin första Terabeam-abonnent, en reklambyrå i centrala Stockholm, på knappt två veckor. En viktig poäng med att använda ljus istället för radio är att det inte krävs något frekvenstillstånd, därav beteckningen "Free Space Optics" som används i USA. De lasrar som används är så pass svaga att de inte heller är tillståndspliktiga.
 
Vädret kan ställa till det vid kommunikation med ljus, men enligt Terabeam ska utrustningen klara både snöoväder och regn. Däremot blir det problem vid tjock dimma.
 
En av Terabeams finansiärer är Lucent, som redan 1998 demonstrerade ett transmissionssystem med lasrar som klarade 2,4 Gbit/s.


Lennart Pettersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)